TRÜF MANTARI (TRUFLE) NEDİR?

Trüf Mantarı SSS

TRÜF MANTARI (TRUFLE) NEDİR?

Trüf mantarı, yeraltında, simbiyotik bir ilişki içinde oldukları ağaçların köklerinin yakınında yetişen bir mantarın meyve veren gövdesidir. Kaba tenli, siyah bir patatese benziyorlar ve yemek için çok değerli olma konusunda uzun ve ünlü bir geçmişe sahipler. Yüzlerce farklı türde trüf mantarı vardır ve hiçbirinin zehirli olduğu bilinmemekle birlikte, sadece birkaçı insanlar tarafından lezzetli olarak kabul edilir.
Trüf mantarı mantar mı, meyve mi yoksa sebze mi?

Çikolatalı trüf nedir? Gerçek trüf mantarı kullanıyorlar mı?

Hayır, ama olmalılar!
Çikolatalı trüf, çikolata ve kıyılmış kızarmış fındıkla kaplanmış bir çikolata ganaj merkezi ile yapılan bir şekerleme türüdür. İsimleri, yer mantarlarına olan benzerliklerinden türetilmiştir.
Pek çok insan farkına varmaz: gerçek trüf mantarı çikolata ile mükemmel bir şekilde gider ve tatlılarda, tatlılarda veya çikolatalı kokteyllerde kullanıldığında lezzetli bir ikramdır.
 

Trüf mantarı nerede büyür?

Yenilebilir yer mantarlarının çoğu, kayın, kavak, meşe, huş ağacı, gürgen, ela ve çam gibi ağaç türlerinin köklerinin yakınında yetişir. Trüf mantarı Avrupa, Asya, Kuzey Afrika, Kuzey Amerika'da bulunmuştur ve Yeni Zelanda, Avustralya ve Çin'de yetiştirilmektedir.

Trüf mantarı mantar mı, meyve mi yoksa sebze mi?

Trüf mantarları, mantar krallığının çok özel üyelerinin meyvesidir. Bir trüf mantarı genellikle "bir mantarın sporlu meyve veren herhangi bir gövdesini bir mantar" olarak ifade eden bir tanım altında bir mantar türü olarak kabul edilebilir. Trüf mantarı yerin altında büyüse ve diğer mantarların çoğu gibi belirgin bir gövdeye veya spor taşıyan yüzeye sahip olmasa da bu genellikle doğrudur.
 

Trüf mantarı neden pahalıdır?

Trüf mantarı pahalıdır çünkü yetiştirilmesi çok zordur ve vahşi doğada bulunması zordur. Trüf mantarı hassastır ve yalnızca çok özel koşullarda yetişir, yenilebilir meyve vermesi yıllar alır ve onları hasata getirmek için gereken tüm çaba, harcama ve zaman onları üretilmesi pahalı bir gıda haline getirir.

Trüf mantarlarının besinsel dökümü nedir?

Trüf mantarı düşük kalorili, az yağlı, az tuzludur ve kolesterol içermez. Muazzam miktarda diyet lifi, protein, potasyum, A vitamini, D vitamini, C vitamini, B-6 vitamini, kalsiyum, demir ve magnezyum sağlarlar.
Trüf mantarı nasıl büyür?

Trüf mantarı ne kadar büyük?


Périgord siyah yer mantarlarının ortalama boyut aralığı tipik olarak 30-60 g civarındadır, ancak bazen 1 kg'a (150 mm çap) kadar çok büyük meyve veren gövdeler üretilebilir. Bugüne kadar bulunanların en büyüğü 364 gram ağırlığındaki Alpes-Maritimes'deydi.

Bianchetto yer mantarlarının ortalama boyut aralığı daha küçüktür, tipik olarak 5-20 g (cevizden yumurta boyutuna kadar), ancak 140 g'a (portakal boyutu) kadar olağanüstü meyve veren gövdeler de üretilmiştir.

Trüf mantarı nasıl büyür?


Trüf mantarları, konukçu ağaçların köklerinde simbiyotik bir ilişki içinde büyüyen mantarların “meyve veren gövdesidir”. Trüf mantarı, ağaca aktardığı su ve mineral besin maddeleri için toprağı araştırır. Karşılığında ağaç, fotosentez yoluyla üretilen şekerleri mantara sağlar. Ağaç ve mantar birbirine bağlıdır, ancak trüf mantarı için konak görevi görebilecek birçok ağaç türü ve ağaç için aynı rolü üstlenebilecek birçok mantar vardır.
Trüf mantarı nasıl hasat edilir?

En kaliteli trüf mantarları, olgunlaşmamış trüfleri kokudan ayırt edebilen ve olgunlaşmamış trüfleri bozulmadan zeminde olgunlaşmaya bırakan eğitimli trüf köpekleri yardımıyla hasat edilir. Ne yazık ki, bazı trüf mantarı hala tırmıkla hasat ediliyor ve bu da gelişigüzel bir şekilde çoğunlukla olgunlaşmamış, olgunlaşmamış Trüf mantarı üretiyor. Olgunlaşmadan önce hasat edilen bir trüf mantarı, mutfak kullanımı için asla uygun şekilde olgunlaşmayacaktır.

Trüf mantarı zehirli olabilir mi?


Hiçbir trüf mantarının insanlar için zehirli olduğu bilinmemektedir. Bununla birlikte, birçok zehirli Amanita ve Cortinarius mantarı, bir bakışta trüf mantarına benzeyen ancak süngerimsi veya kıkırdaklı hisleriyle yer mantarlarından ayırt edilebilen yer altı “yumurtaları” olarak başlar.

Trüf mantarı ne kadar süre için iyidir?


Türf mantarlarının raf ömrü kısadır ve tadını en iyi şekilde çıkarmak için mümkün olan en kısa sürede tüketilmelidir. Yer mantarlarına nasıl bakılacağını bilmek onlara bakmak için önemlidir. Dikkatli bir şekilde saklanırsa 1-2 hafta saklanırlar, ancak aroma ve lezzet yaklaşık 5 gün içinde yarıya inecektir.

Trüf mantarı çiğ yenebilir mi?


Tüm aromasını korumak için bir trüf çok fazla pişirilmemelidir. Yemekten hemen önce, pişirmenin sonunda ekleyin. Aslında, taze, yeni hasat edilmiş yer mantarlarını çiğ yemek, onların tadını çıkarmanın harika bir yoludur. Trüf mantarını dondurucuda düzgün bir şekilde sakladıysan, donmamış Trüf mantarı neredeyse hala taze kadar iyidir.

Türf mantarlarının ekosistemlerdeki rolü nedir?


Trüf mantarı olmasaydı, dünya bugün sahip olduğu ormanların çoğuna sahip olmazdı. Trüf mantarı besin zincirinin önemli bir parçasıdır çünkü birçok hayvan besin kaynağı olarak trüf mantarına güvenir ve buna karşılık mantarlar sporlarını dağıtmak için onları yiyen hayvanlara güvenir. Ağaçlar besin alımı için trüf mantarına, Trüf mantarı ise enerji (fotosentezden elde edilen şekerler) için ağaçlara güvenirken, hayvanlar yaşam alanı için ağaçlara güvenir.
TRÜF MANTARI (TRUFLE) NEDİR?

LihatTutupKomentar