Trüf yer mantarı nedir?

En basit ifadeyle yer mantarı, ağaç kökleriyle birlikte büyüyen mantarların meyve veren gövdeleridir: simbiyoz adı verilen bir ilişki. Çoğu trüf türü, Fungi ailesinin Ascomycete filumuna dahildir ve (genellikle) Tuber cinsinin üyeleridir. 

Yer mantarı organizması gelişmek için ağaca bağlıyken, ağaç yer mantarından daha az fayda sağlar. Yer mantarı, toprağın altında değişen derinliklerde görünür; ancak genellikle derinlik 6-8" den fazla değildir. Hasat zamanı türe bağlıdır, ancak rakım ve enlem de daha az derecede faktörlerdir.

Trüf yer mantarı nedir?

 
Trüf yer mantarı nedir?

Yer mantarı türlerinin birçoğu, mutfak özellikleri nedeniyle oldukça değerlidir. Bu aromalar ve tatlar çok karmaşık olabilir; ve türe, tazeliğe ve mevsime bağlıdır. Yer mantarlarının tadı ve aroması meyveli, cevizli, sarımsak benzeri ve hatta biraz narenciye olarak tanımlanmıştır. Bu karmaşık lezzet ve tat profilleri, trüf mantarına dünya çapında efsanevi mutfak statüsünü kazandıran şeydir.

Aynı şekilde, yer mantarlarının da önemli sağlık yararları sağladığı gösterilmiştir. Bakır, magnezyum, çinko, potasyum ve kalsiyum gibi mükemmel bir mikro besin kaynağıdırlar - sadece birkaçı. Ayrıca protein sağlarlar, yağları düşüktür ve kolesterol içermezler. Anti-oksidan özelliklerinin yanı sıra, birçokları afrodizyak olduklarını iddia ediyor. Bu faktörler birleşerek, her yemeğe hem harika bir tat hem de besleyicilik kazandırabilecek çok sağlıklı, keyifli bir ürün oluşturur.


Trüf mantarları, Klasik zamanlardan bir gıda inceliği olarak değer verilen yenilebilir yeraltı mantarlarıdır. Farklı türlerin boyutları bezelyeden portakala kadar değişir ve esas olarak ılıman bölgelere özgüdürler. Yer mantarı Tuber cinsindedir, Pezizales takımı (filum Ascomycota, krallık Mantarları).
LihatTutupKomentar