Trüf Mantarı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Trüf Mantarı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
“Yine trüf mantarı nedir?” Makarna yemeğinizin onları içereceğini söyleyen garsona sorarsınız. Diğer sofralarına geçmeden önce yer mantarlarının nadir ve lezzetli bir mantar türü olduğunu açıklamaya devam ediyor. Makarna yemeğiniz nihayet geldiğinde, üstüne keskin bir aroma ve belirgin bir toprak tadı veren traşlanmış yer mantarlarını karıştırmayın. İyi gelişmiş bir damağınız varsa, ağzınızda dağılan her nefis tada çabucak aşık olacaksınız.
Kısa bir süre sonra, gittiğiniz her yerde trüf mantarı arıyorsunuz, yani hem restoranlar hem de yakındaki ormanlar. Hayal kırıklığına uğramaya hazırlanın çünkü Avustralya'da ve hemen hemen başka herhangi bir yerde trüf mantarı bulmak, ayrıcalık için fazladan ödeme yapmaya istekli değilseniz oldukça göz korkutucu olabilir. Teknik olarak bir mantar olsa da, bu zor mantarları bulmak, en azından söylemek gerekirse, standart portobello veya shiitake'nizden çok daha zordur.
Bu arada, hala sorularınız var. Siyah trüf nedir? Beyaz trüf nedir? trüf mantarı mantarla aynı şey mi, değil mi? Yer mantarlarının kaka gibi göründüğü doğru mu? Onlar güvenli mi? Fiyatları yüksek tutmak için bizden saklanıyorlar mı? Neden bu kadar lezzetli oluyorlar?
Her şeyden önce: biraz derin nefes alın çünkü bizi biraz trüf mantarına kaptırıyorsunuz. Tamam, şimdi biraz sakinleştiğine göre, güçlü trüf mantarı hakkında bilmen gereken her şey burada.
Trüf nedir?
Aynı adı taşıyan süslü ısırık büyüklüğünde çikolatalarla karıştırılmaması gereken tuzlu trüf mantarı, meşe veya fındık gibi geniş yapraklı ağaçların köklerine yakın kireçli topraklarda yetişen yeraltı mantarlarıdır. Çoğunlukla Fransa, İtalya, Yeni Zelanda, Çin, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Kuzeybatı Pasifik dahil olmak üzere dünyanın yoğun bölgelerinde üretilirler.Trüf Mantarı mı?
Sporlu gövdesi nedeniyle, trüf mantarı temel olarak bir mantar türü olarak kabul edilir. Bununla birlikte, bu iki ilgili grup arasında bazı önemli farklılıklar vardır. Yani, trüf mantarı yerin altında büyürken, mantarlar tipik olarak yer üstünde büyür. Dahası, yenilebilir trüf mantarı, her ikisi de belirli bir toprak lezzetini paylaşsa bile, herhangi bir geleneksel mantarın tadına pek benzemez.Basitlik adına, çoğu insan trüf mantarını bir mantar türü olarak görür çünkü hem trüf mantarı hem de mantarlar meyve veren gövdeli mantarlardır. Bu arada, meyve veren vücut, mantarın sporları çoğaltan kısmıdır. Örneğin, tipik bir mantarda, ortaya çıkan kısım gerçek mantardır (yani meyve veren gövde), yerin altında bulunan gövde ise bir mantardır.
Trüf Mantarı Nasıl Yetiştirilir?
Bağ gibi bir şey yetiştirmenin baş ağrısı olduğunu düşündüyseniz, muhtemelen çok iyi bir trüf mantarı yetiştiremezdiniz. Bunun nedeni, sürecin ortalama olarak üç ila dört yıl sürebilmesi ve sık sık hayal kırıklıklarına yol açabilmesidir. Birinci adım, meşe veya fındık ağaçlarına, ağaçlar henüz fideyken, her ağaç bir sonrakinden yeterince uzakta olacak şekilde özel mantar sporları enjekte etmektir.Ağaçlar büyüdükçe trüf mantarı da ağaç köklerine yapışarak yer altında büyür. Tüm bu süre boyunca, trüf mantarı ve ev sahibi ağaçlar simbiyotik bir ilişki yaşarlar; bu sırada trüf mantarı, ağacın topraktan besleyici fosfor almasına yardımcı olurken, ağaç kökleri büyüyen yer mantarlarına glikoz besler.
Hasat zamanı geldiğinde, çiftçiler, farklı trüf aromalarını koklamak için özel olarak eğitilmiş köpekler veya domuzlar kullanır. Bu, trüf mantarı avı olarak bilinir ve bunu yapanlara göre oldukça eğlenceli olduğu bildiriliyor. Öte yandan, iklim, toprak ve şans gibi faktörler nedeniyle bazı çiftçiler neredeyse eli boş geliyor ve bu muhtemelen hiç de eğlenceli değil.
Yer mantarlarının vahşi doğada doğal olarak büyüyebileceğini de belirtmekte fayda var. Bu, hayvanlar yer mantarlarını kazıp daha sonra sporları dışarı atıp başka alanlara yaydıklarında meydana gelir. Ancak günümüzde, bir insan, bir hayvanın tadını çıkarabilmesi için genellikle trüf mantarını kazacaktır. Sonuçta kazanılacak para var. Kar potansiyeli nedeniyle, uzayan bekleme sürelerine ve yerleşik belirsizlik seviyelerine rağmen dünya çapında daha fazla trüf mantarı çiftliği ortaya çıkmaya devam ediyor.
Avustralya'da Trüf Endüstrisi Ne Kadar Büyük?
Avustralya'da yer mantarını nerede bulacağınızı merak ediyorsanız, kesinlikle şanslısınız çünkü ulusumuz gerçek bir trüf mantarı patlamasının ortasında. Avustralya 1997'de yaklaşık bir kilogram trüf mantarı hasat ederken, bu sayı şimdi 20.000 kilogram civarında seyrediyor. Yeni Zelanda da benzer şekilde, yaklaşık 30 trüf mantarı (diğer adıyla trüf mantarı çiftlikleri) ile trüf mantarı yetiştiriciliğinde bir artış yaşıyor. Avustralya'da yaklaşık 160 truffière var.Trüf mantarı, sıcaklık dalgalanmaları olduğunda en iyi şekilde büyüme eğilimi gösterdiğinden, çoğunu Victoria ve Tazmanya gibi yerlerde (yazları sıcak ve kışları soğuk geçen) bulacaksınız. Batı Avustralya'nın güney ucunda bulunan Manjimup kasabası da trüf mantarı üretimi için bir yuvadır. Yeni Zelanda'da çiftliklerin çoğu Kuzey Canterbury bölgesindedir.
Avustralya'nın trüf üretiminin çoğu ihraç edilirken, yaklaşık %25'i burada evde kalıyor. Bu nedenle, Avustralya'da trüf mantarı bulmak artık her zamankinden daha kolay olsa da, bunu bu inceliğin bir prim olmayacağı anlamına gelmeyin. Birkaç dolar tasarruf etmeye çalışıyorsanız, her zaman trüf mantarı yağı vardır.
Trüf Mantarı Neye benziyor?
Çeşitli trüf mantarı türleri mevcut olsa da, çoğu insan genel siyah trüf mantarı ve beyaz trüf mantarı kategorilerine aşinadır. Siyah trüf mantarı, katı kir kümelerine veya hatta topaklı kakaya benzeyen (kime sorduğunuza bağlı olarak) kaba ve biraz tanecikli dış yüzeylere sahip olma eğilimindedir. İçleri kıyaslandığında çok daha çekici, neredeyse wagyu bifteğine benziyor.Bu arada beyaz trüf mantarı, dıştan kaba tenli bir patatese benzeme eğilimindedir. İç kısımda ise siyah trüflerde bulacağınız mermer mantar kalitesini biraz farklı bir formda da olsa sergiliyorlar.
Trüf Mantarının Tadı Nasıldır?
Siyah trüf mantarı keskin bir aroma verir ve genellikle pişirildiğinde daha lezzetli olur. Lezzet genellikle cevizli, topraksı, odunsu, mantarsı ve hatta biraz çikolatamsı olarak tanımlanır.Beyaz trüf mantarı, herhangi bir yemeğe eklendiğinde hala tamamen fark edilebilir olsa da, karşılaştırıldığında biraz daha incedir. Misk aroması yayarlar ve tipik olarak hafif sarımsaklı olarak tanımlanan bir tat verirler.
